Stockholms Stadshus, plan 4.

Den nya belysningen i det omvandlade kontorslandskapet på Plan 4 Södra i Stockholms Stadshus ingår i satsningen Stockholms Stads LED-projekt. Målet med projektet är att visa att det redan idag finns fungerande LED-lösningar som kan ersätta såväl den utfasade glödlampan som de av kvicksilver belastade lösningarna med lysrör och lågenergi.

Som allmänbelysning har vi använt LED Panel Light 3000 Kelvin. Arbetsbelysningen över skrivbord består av Ledinos svävande Surf. De vertikala ytorna i sammanträdesrummen är belysta med LED Spot 70 i 3-fas-skenor. Pausrummet har pendlar av märket Forchini bestyckade med 8W LED, E27, Philips Design Lamp, 3000 Kelvin.

Ljusdesign: Swedlite.

Den nya belysningen har designats med hänsyn till ställda tekniska krav vad gäller energibesparing, miljötänkande, och naturligtvis även med hänsyn till en fullgod ljusmiljö. Den eftersträvade, gemensamma ljustemperaturen sattes till ett varmvitt ljus på 3000 Kelvin och med väl uppnådda LUX-värden.

Till allmänbelysning har valts LED-paneler. I korridor infällda i undertak och med måtten 600×600 mm infällda. I arbetsrummen pendlade med måtten 300×1200 mm. Arbetsbelysningen över skrivbord utgörs av LEDINO SURF – en tunn och fjäderlätt svävande pendelarmatur, bestyckad med fyra 7,5W varmvita LED.

I pausrum valdes svarta, klassiskt pendlade armaturer i grov glasfibestruktur. Matt svarta på utsidan men med mättad guldfärg på insidan för att ytterligare sobra ljustemperaturen på de 2700 Kelvin LED som de är bestyckade med. Pentryts skåp har som underbelysning LED-strip i profiler försedda med frostade bländskydd.

I konferensrummen kompletteras LEDINO-pendlarna över konferensbord av LED SPOT 70 av egen design. Dessa är monterade på 3-fas skena och infattade i ett vitt, pulverlackat, aluminiumchassi, med LED-ljuskällan djupt insänkt för att erhålla en bländfri, jämn och effektiv ljusbild.